אז מהו למעשה ערפול מוחי ומה תסמיני התופעה?
מוחנו כידוע הוא מכונה משוכללת ומורכבת במיוחד, שיכולתה לתפקד באופן תקין נשענת על זרם קבוע של מינרלים, ויטמינים, חומצות אמינו וחומצות שומן חיוניות, סוכרים מפחמימות מורכבות ובנוסף גם שינה מספקת וזמני רגיעה קבועים. אם כל אלו לא מתקיימים – ובחברה המודרנית של ימינו כבר לא נדיר לראות אנשים המתזזים ממקום למקום, לא ישנים מספיק בלילה, נמצאים במתח תמידי וסובלים מתזונה לקויה – בהחלט יכול להיווצר אותו המצב המכונה “ערפול מוחי”, אשר מושפע ישירות מאותם חוסר איזונים.
התחושה המתקבלת בעת ערפול מוחי היא ההיפך הגמור מהרגשה רגועה, אופטימית, מיושבת ומלאת מוטיביציה. הערפול מרוקן את כל ההשראה והאושר מהאדם שסובל ממנו, ומעלה את הסבירות להופעתם של דכאון וחרדות. במחקר שפורסם בשנת 2013 ונערך על 138 נחקרים שהוגדרו כסובלים מערפול מוחי, נמצא שהתיאורים הרווחים ביותר לתסמיני הבעיה היו שכחנות, טשטוש וקושי בריכוז, במחשבה ובתקשורת, בעוד שהגורמים שעוררו מצב זה היו תשישות, חוסר בשינה, זמני עמידה ארוכים במקום, התייבשות וכדומה.
[quads id=”5″]
ברמה הפיזית, ניתן לומר כי הגורמים לתופעה נעוצים ברמות גבוהות של דלקתיות בגוף ובשינויים המתרחשים ברמתם של 3 הורמונים מרכזיים שלהם יש השפעה על מצב הרוח, האנרגיה והריכוז – דופמין, סרטונין וקורטיזול. המוח במיוחד, אך גם הגוף כולו, נשען על האיזון העדין שבין ההורמונים האלו, העובדים יחדיו, ולכן כאשר משהו מתקלקל והמינון של אחד מאותם חומרים טבעיים מזנק בחדות או צונח כלפי מטה, כל המערכת עלולה להיות מושפעת מכך ולייצר את התחושה הקשה של ערפול מוחי.
המשך הכתבה בעמוד הבא